Heb je een vraag aan Tio, stel deze dan gerust. Vragen die via e-mail worden gesteld, worden op werkdagen binnen 48 uur beantwoord. Klik op één van onderstaande categorieën om de antwoorden op de meest gestelde vragen te lezen. Staat jouw vraag er niet tussen, klik dan hier.
Aanmelden
Aanmelden voor een opleiding
Hoe kan ik me inschrijven voor een opleiding bij Tio ?
Je kunt je op twee manieren aanmelden voor een Tio-opleiding, via deze site (klik op de link aanmelden) of via een aanmeldingsformulier (beschikbaar op de open dag). Op de open dag helpen we je graag bij het invullen van het aanmeldingsformulier.Tot wanneer kan ik mij aanmelden?
Aanmelden kan tot en met de tweede lesweek. Het is echter aan te bevelen om, zodra de studiekeuze is gemaakt, niet te lang met aanmelden te wachten. Dit in verband met het aanvragen van studiefinanciering, bestellen van lesmateriaal en eventueel het zoeken van een kamer. Hoewel Tio niet met lotingen werkt, komen wachtlijsten regelmatig voor. Als je dus verzekerd wilt zijn van een plaats in de vestiging naar keuze, dan is het verstandig je tijdig aan te melden.Waarom kan ik mij niet aanmelden voor de start van de opleiding voor de januari-instroom (of septemberinstroom volgend studiejaar)?
Het kan voorkomen dat je je nog niet kunt aanmelden voor een opleiding in het studiejaar van jouw keuze. De reden hiervoor is dat de informatie die op dat moment op de website staat specifiek geschreven is voor de huidige studiejaren (hiervoor kun je je wel aanmelden).
Wil je je aanmelden voor volgend studiejaar? Vul dan dit formulier in en we laten je weten wanneer de inschrijving open gaat. Vanaf oktober is de nieuwe informatie beschikbaar op de website voor het komende studiejaar. Vanaf dat moment is het mogelijk om je aan te melden voor de bijbehorende studiejaren.Is er een bepaalde leeftijdsgrens om je aan te kunnen melden bij Tio?
Nee, er is geen leeftijdsgrens bij Tio. Als je aan de vooropleidingseisen voldoet, dan ben je van harte welkom.Werkt Tio met wachtlijsten?
Aanmelden voor de opleiding kan het hele jaar door. Vanaf mei (voor studenten die per september starten) en november (studenten die begin januari starten) worden de klassen ingedeeld. Vanaf dat moment kan het zijn dat er wachtlijsten ontstaan. Het is dus verstandig om, zodra je de keuze definitief hebt gemaakt, je in te schrijven voor de opleiding zodat je er zeker van bent dat je op de vestiging van je keuze kunt starten.Werkt Tio met een loting?
Nee. Inschrijving gaat op volgorde van binnenkomst.Ik kan Tio niet vinden bij ‘studielink’, hoe kan ik me inschrijven en studiefinanciering aanvragen?
Omdat Tio een particuliere onderwijsinstelling is, komt Tio niet in de lijst van studielink voor. Je kunt je voor een studie bij Tio via de website aanmelden. Ook kun je je aanmelden door het aanmeldingsformulier (beschikbaar op de open dagen) in te vullen.
Voor het aanvragen van studiefinanciering ga je naar DUO.Hoe kan ik me verlengd inschrijven?
Je kunt je verlengd inschrijven via het studentenweb. Je kiest voor ‘Personal information’ en vervolgens voor ‘Register for a new course’. Kies vervolgens voor ‘I would like to register for an extended registration’. De rest wijst zich dan vanzelf.Open dagen en proefstudeerdagen
Wanneer zijn er open dagen?
Het hele jaar door vinden er open dagen plaats. Klik op open dagen voor een overzicht van de open dagen per vestiging.Kan ik me aanmelden voor een open dag?
Vooraf aanmelden is gewenst, maar niet verplicht. Je kunt je voor een open dag aanmelden via internet (open dagen). Ongeveer twee weken voor de betreffende open dag ontvang je een bevestiging van je aanmelding inclusief een routebeschrijving naar de vestiging.Ik kon niet naar de open dag komen, zijn er nog andere mogelijkheden om een bezoek te brengen aan Tio?
Er worden per jaar meerdere open dagen per vestiging georganiseerd, wellicht kun je dus over een paar weken bij de volgende open dag terecht. Je kunt eventueel ook een open dag van een andere vestiging bijwonen. De informatie die over de Tio-opleidingen wordt verstrekt, is op alle open dagen identiek. Je kunt ook, indien je niet in de gelegenheid bent een open dag bij te wonen, contact opnemen met je voorkeursvestiging voor een persoonlijk gesprek, een proefstudeerdag of een meeloopdag. Tio bekijkt dan samen met jou wanneer de afspraak of proefstudeerdag/meeloopdag ingepland kan worden.Kan ik ook een dagje meelopen met een student?
Het beste beeld van de opleiding krijg je natuurlijk tijdens de lessen zelf. Als je een dag wilt meelopen met een student tijdens zijn of haar lessen neem dan (telefonisch of via internet) contact op met één van de Tio-vestigingen. We bekijken dan samen met jou wanneer je welke lessen kunt bijwonen.
Je kunt je ook aanmelden voor een proefstudeerdag. Tio organiseert het hele jaar door proefstudeerdagen speciaal voor scholieren. Tijdens een proefstudeerdag volg je samen met andere proefstudeerders een aantal lessen uit het eerste studiejaar.Toelatingseisen
Welke vooropleiding en welke vakken heb ik nodig om een hbo-opleiding bij Tio te volgen?
- Met een havo-, vwo- of mbo4-diploma kun je de hbo-opleidingen van Tio in 3 of 4 jaar afronden.
- Toelating is met elk profiel mogelijk.
- Een tweede moderne vreemde taal (Duits, Spaans of Frans) in de vooropleiding is gewenst, maar niet verplicht. Wie geen tweede moderne vreemde taal in het vakkenpakket heeft, kan Duits 1 of Spaans 1 (beginnersniveau) kiezen. Wanneer je wel een tweede moderne vreemde taal in het vakkenpakket hebt, kun je voor Duits 2, Frans of Spaans 2 (gevorderd niveau) kiezen.
- Toelating is ook mogelijk met een mbo-diploma van Tio.
- Op basis van een Middelbaar Hotelschooldiploma (of gelijkwaardig) kun je in het tweede jaar van Hotel- en Eventmanagement instromen en op basis van een MTRO-diploma (of gelijkwaardig) kun je in het tweede jaar van Internationaal Toeristische Management instromen (onder bepaalde voorwaarden). Je kunt dan in slechts 2 of 3 jaar je bachelor halen.
Welke vooropleiding en welke vakken heb ik nodig om een mbo-opleiding bij Tio te volgen?
- Om tot de mbo4-opleidingen toegelaten te worden dien je in het bezit te zijn van een vmbo-diploma (GL of TL ofwel Gemengde Leerweg en Theoretische Leerweg) of een mavo-diploma.
- Ook met een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo kan je toegelaten worden.
- Mocht je in je vooropleiding geen extra talen hebben gehad, dan kun je nog steeds worden toegelaten; Duits en Frans worden bij Tio aangeboden op beginnersniveau.
- Met een havo-, vwo- of een mbo3-diploma kun je direct in het mbo-fasttrackprogramma instromen om zodoende in 1 jaar je mbo4-opleiding af te ronden.
- Naast Engels is een tweede vreemde taal verplicht. Heb je geen tweede vreemde taal in je vooropleiding gevolgd, dan kun je voor Duits 1 kiezen. Duits 1 wordt op beginnersniveau aangeboden. Heb je in je vooropleiding Duits of Frans gevolgd, dan kun je kiezen voor Duits 2 of Frans 2.
Kan ik ook zonder diploma (bijvoorbeeld met havo4) naar Tio?
Ja, dit is mogelijk. Met een overgangsbewijs naar havo4 kun je starten met een Tio-opleiding. Je kunt dan beginnen met één van de mbo-opleidingen bij Tio. Indien je in het bezit bent van een overgangsbewijs naar vwo6, dan kun je in principe direct instromen in de éénjarige mbo-fasttrackopleidingen.Ik heb tijdens mijn vooropleiding alleen Engels als vreemde taal gehad. Is dat voldoende om bij Tio aangenomen te worden?
Ja, je kunt ook met alleen Engels in je pakket prima tot de opleidingen worden toegelaten.Maatwerk
Wat moet ik doen als ik een functiebeperking, bijvoorbeeld dyslexie of ADHD, heb?
Wanneer je een functiebeperking hebt zoals dyslexie, dyscalculie, ADHD, ADD, enzovoort, dan kun je op het aanmeldformulier het vakje ‘functiebeperking’ aanvinken. In de omschrijving kun je eventueel aangeven waar het om gaat. Een medewerker van de vestiging van je keuze zal je benaderen voor een persoonlijk gesprek. Tijdens dat gesprek wordt gekeken of er maatregelen kunnen worden getroffen om je tijdens de studie te ondersteunen op dit gebied.
Wat zijn de mogelijkheden als ik naast mijn studie aan topsport doe?
Als je op een hoog niveau een sport beoefent zit je goed bij Tio. Je kunt op het aanmeldingsformulier een aantekening maken over je topsportactiviteiten. Een medewerker van de vestiging van je keuze neemt dan contact met je op om een afspraak te maken voor een persoonlijk gesprek waarin gekeken wordt welke mogelijkheden Tio je kan bieden om je studie goed te kunnen combineren met de topsport die je beoefent. Als topsporter kun je de projecten zelf invullen qua planning en kun je langer over je studie doen. Sporters met status A, status B en de status high potentials van het NOC*NSF en sporters met een internationaal talentprofiel vallen onder Tio’s topsportbeleid.Ingeschreven bij Tio
Ik heb een bewijs nodig dat ik bij de opleiding sta ingeschreven. Hoe kom ik hier aan?
Dit bewijs kun je online aanvragen via Tio's studentenweb. Ga hiervoor rechtsboven naar ‘personal information’ en dan ‘proof of registration’. De verklaring collegegeld ontvang je dan binnen 24 uur in je Tio-mailbox.Ik sta ingeschreven voor het komende studiejaar en wil graag een wijziging doorgeven, betreffende bijvoorbeeld een keuzevak of het wisselen van vestiging, hoe kan ik dat doen?
Wijzigingen kunnen per e-mail worden doorgegeven aan de Centrale Studenten Administratie (csa@tio.nl). Let op dat je in geval van annuleren voor een opleiding of voor bepaalde keuzevakken te maken hebt met de algemene voorwaarden.Kan ik hertentamen(s) doen als mijn studiejaar is beëindigd?
Als je aan het einde van de opleiding nog niet alle tentamens hebt afgerond, kun je je inschrijving verlengen. Met een verlengde inschrijving heb je het recht om gedurende de inschrijving tentamens af te leggen, opdrachten af te ronden en stage te lopen. Daarnaast heb je (onder voorwaarden) beperkt toegang tot de lessen (maximaal 10 contacturen per week). Ook bestaat er de mogelijkheid om de inschrijving alleen voor stage of afstuderen te verlengen. Je kunt je inschrijven via het studentenweb.Boeken bestellen
Hoe kan ik mijn boeken bestellen?
Tio stelt je op de hoogte van wanneer je je boeken kunt bestellen. Boeken bestellen doe je via het studentenweb. Je moet daarvoor uiteraard ingelogd zijn. De inloggegevens ontvang je in juni voorafgaand aan de start van opleiding in september en in november/december voorafgaand aan de start van opleiding in januari. Na te zijn ingelogd kies je voor ‘order books’. Lees de eerste pagina goed door en klik vervolgens onderaan de pagina op de link die verwijst naar de studieboekencentrale. Je krijgt een lijst te zien die voor jouw studierichting van toepassing is. Het betreft alleen de boeken van de vakken die je in het eerste semester volgt. Op de boekenlijst staan ook woordenboeken en bijv. rekenmachine die je wellicht niet nodig hebt. Ook voor de start van het tweede semester ontvang je een bericht wanneer je je overige boeken kunt bestellen.
Heb je vragen over het bestellen van boeken, neem dan contact op via cijfer@tio.nl.Opleidingen en opleidingsduur
Welke opleidingen kun je volgen bij Tio?
Tio biedt hbo-, ad- en mbo4-opleidingen aan op het gebied van hospitality, toerisme en business. De hbo-opleidingen zijn ook in het Engels te volgen op onze vestigingen Amsterdam en Utrecht.Wat zijn de voordelen van een Tio-opleiding?
Bij Tio studeer je snel en intensief. Het onderwijs is kleinschalig, op de Tio-vestigingen kent iedereen elkaar. De klassen zijn klein en je krijgt veel begeleiding.Biedt Tio naast dagopleidingen ook avondopleidingen aan?
Nee, Tio biedt dagopleidingen aan.Zijn de opleidingen ook duaal of in deeltijd te volgen?
Tio biedt voornamelijk voltijdopleidingen aan. De Master of Business Administration (MBA) wordt ook deeltijd/duaal aangeboden. Je gaat hierbij één dag in de week naar school.Biedt Tio ook beroeps begeleidende leerweg opleidingen (BBL) aan?
Nee, Tio biedt uitsluitend voltijds dagonderwijs aan (BOL, beroepsopleidende leerweg). Een opleiding volgen bij Tio betekent dat je zo'n 40 uur per week bezig bent met studeren (lessen volgen en huiswerk).Hoe lang duurt een hbo-opleiding bij Tio?
Je kunt de hbo-opleidingen in 3 of 4 jaar afronden. Samen met je studiecoach maak je na het eerste jaar een keuze.
Ambitieuze studenten krijgen de kans om de bacheloropleiding in slechts drie jaar af te ronden. Als je voldoende resultaat hebt behaald in het eerste gezamenlijke jaar, kun je worden toegelaten tot dit versnelde programma. Bij het volgen van de driejarige variant loop je beide stages in de zomer en heb je dus minder vakantie.
Studenten die het vierjarige programma volgen, hebben (met uitzondering van het eerste jaar) vakantie in de zomer en kunnen ook deelnemen aan de grand international tour. Deze tour geeft studenten de mogelijkheid om niet één maar zelfs twee semesters in het buitenland te studeren aan de partneruniversiteiten van Tio.Hoe lang duurt een ad-opleiding bij Tio?
Je kunt de ad-opleidingen in slechts 2 jaar afronden.Hoe lang duurt een mbo-opleiding bij Tio?
Bij Tio studeer je supersnel. Na het vmbo kun je in slechts twee jaar je mbo4-diploma behalen. Heb je een havo- of mbo3- of relevante mbo2-diploma? Dan kun je in één jaar je mbo4-diploma behalen met een intensief fasttrackprogramma.
Het fasttrackstudieprogramma, met vakken uit het eerste en tweede jaar, omvat gemiddeld 35-39 contacturen per week. Afhankelijk van je vooropleiding kun je in aanmerking komen voor één of meerdere vrijstellingen. In een persoonlijk gesprek kan het aanvragen van vrijstellingen worden toegelicht.Stage
Mag ik stage lopen in het buitenland?
Ja, dat behoort uiteraard tot de mogelijkheden. Meer dan de helft van de Tio-studenten loopt stage in het buitenland. Dat varieert van net over de grens in België tot Australië. De werkzaamheden en ook de werkdruk verschilt natuurlijk per land. Je studiecoach kan je hier veel meer over vertellen.Ik weet bij welk bedrijf ik stage wil gaan lopen. Is er een contract/overeenkomst nodig om bij het bedrijf aan de slag te kunnen gaan?
Ja, alvorens je begint aan je stage tekenen jij en het bedrijf een stagecontract. Je kunt het stagecontract aanvragen bij je studiecoach.Als ik op stage ga, dan ben ik pas 16. Is er een leeftijdsgrens om op stage te mogen?
Nee, er is geen leeftijdsgrens. Vrijwel alle bedrijven kijken primair naar de kandidaat en de genoten opleiding. Voor sommige bedrijven (bijvoorbeeld de luchtvaartmaatschappijen) gelden wel minimale leeftijden (18 of 21 jaar). Ook voor sommige stageplaatsen in het buitenland kan een bepaalde minimum leeftijd gelden. Dit verschilt overigens per land en per bedrijf. Voor meer informatie kun je terecht op het Tio Career Event of natuurlijk bij je studiecoach.Kan ik tijdens mijn stageperiode met vakantie?
Aangezien de stages in de zomer worden gelopen, heb je minder vakantie dan je gewend bent (2 weken). Als je kiest voor de 4-jarige hbo-opleiding, heb je wel gewoon zomervakantie (m.u.v. het eerste studiejaar).Studiefinanciering
Tio is een particuliere opleiding, krijg ik dan ook studiefinanciering?
Jazeker, ook voor de opleidingen van Tio kom je in aanmerking voor hbo- of mbo-studiefinanciering. Als hbo-student kun je tevens collegegeldkrediet aanvragen en aangezien Tio een particuliere onderwijsinstelling is, mag je jaarlijks 5x het wettelijke collegegeld als collegegeldkrediet aanvragen.Hoe vraag ik het (verhoogde) collegegeldkrediet aan?
Om het (verhoogde) collegegeldkrediet aan te vragen log je in op Mijn DUO. Je kan daar voor het eerst studiefinanciering aanvragen of aangeven dat je in aanmerking wil komen voor collegegeldkrediet. Hierbij kun je aangeven dat je voor een hoger collegegeldkrediet in aanmerking wil komen.
Bij de aanvraag moet je een bewijsstuk uploaden van het hogere collegegeld. Dit bewijsstuk vraag je aan via Tio's studentenweb (personal information – proof of registration). Je moet alleen nog even jouw BSN-nummer invullen en dan kan je het document uploaden in Mijn DUO. DUO controleert het bewijsstuk en zodra men akkoord is wordt het hogere collegegeldkrediet toegekend.Ik ben nog geen 18, kom ik in aanmerking voor studiefinanciering?
Indien je een hbo-opleiding volgt dan heb je ook voor je 18e al recht op hbo-studiefinanciering en het studentenreisproduct. Je ontvangt dit dan vanaf vanaf de eerste maand dat je opleiding start.
Volg je een mbo-opleiding dan ontstaat pas recht op studiefinanciering vanaf het kwartaal volgend op de maand waarin je 18 bent geworden. Vanaf januari 2017 ontvangen ook mbo-studenten jonger dan 18 het studentenreisproduct. Je kunt voor die tijd eventueel wel aanspraak maken op tegemoetkoming in de studiekosten (dit is overigens afhankelijk van het inkomen van je ouder(s)/verzorger(s)).Mijn stage loopt door na 31 augustus. Kan ik tijdens deze periode, mijn verlengde stage, ook aanspraak maken op studiefinanciering en studentenreisproduct?
Zolang je bij Tio ingeschreven staat, kun je aanspraak maken op studiefinanciering. Je studiefinanciering is een lening. Die lening moet je na je studie terugbetalen, dit gebeurt onder zeer gunstige voorwaarden. Alleen het studentenreisproduct en de aanvullende beurs (afhankelijk van het inkomen van de ouders) kunnen worden omgezet in een gift. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma behalen, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering. Wanneer je niet binnen 10 jaar een hbo-diploma behaald hebt, dan wordt het bedrag dat je geleend hebt van DUO omgezet in een definitieve lening.
Let op: Als jij voor september 2015 al met een opleiding bent begonnen geldt bovenstaande niet voor jou en val jij nog onder de oude regeling. Zie voor meer informatie duo.nl.Welke opleidingsnaam moet ik invullen bij het aanvragen van studiefinanciering?
De wettelijke benaming van de studierichting moet nauwkeurig worden ingevuld. Voor de opleidingen die starten in september krijgen alle nieuwe studenten in de maand juni een brief thuisgestuurd, waarin is te lezen op welke wijze studiefinanciering aangevraagd moet worden. De studenten die in januari starten ontvangen deze informatie in december. Deze informatie wordt samen met DUO opgesteld.Tot wanneer kan ik studiefinanciering aanvragen?
Als de studiefinanciering drie maanden van te voren wordt aangevraagd ben je ruimschoots op tijd. In de maand juni (voor studenten die starten per september) en december (voor studenten die starten per januari) ontvang je van Tio uitvoerige informatie over de te volgen procedure. Red je de termijn van 3 maanden niet, dan geldt uiteraard dat je je aanvraag zo spoedig mogelijk moet indienen. Het aanvragen van studiefinanciering doe je via duo.nl.Ik wil een hbo-opleiding bij Tio gaan doen, hoe zit dat met de prestatiebeurs hbo?
Je studiefinanciering is een lening. Die lening moet je na je studie terugbetalen, dit gebeurt onder zeer gunstige voorwaarden. Alleen het studentenreisproduct en de aanvullende beurs (afhankelijk van het inkomen van de ouders) kunnen worden omgezet in een gift. Je moet dan binnen 10 jaar je diploma behalen, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering. Wanneer je niet binnen 10 jaar een hbo-diploma behaald hebt, dan wordt het bedrag dat je geleend hebt van DUO omgezet in een definitieve lening. Let op: Als jij voor september 2015 al met een opleiding bent begonnen geldt bovenstaande niet voor jou en val jij nog onder de oude regeling. Zie voor meer informatie duo.nl.Ik ben elders gestart met een hbo-opleiding waarvoor ik hbo-studiefinanciering heb, maar ik red het niet. Na een half jaar ben ik gestopt. Nu wil ik bij Tio een mbo4-opleiding gaan doen. Krijg ik hiervoor mbo-studiefinanciering?
Voor de mbo4-opleiding die je wilt gaan volgen heb je gewoon 4 jaar recht op mbo-studiefinanciering.Ik ben 36 en wil een hbo-opleiding gaan doen bij Tio. Wat zijn de mogelijkheden van studiefinanciering voor 30+ jaar?
Je kunt studiefinanciering aanvragen en laten ingaan tot de maand waarin je 30 wordt. Je studiefinanciering loopt na je 30ste gewoon door. Stop je na je 30ste je studiefinanciering, dan kun je die niet meer opnieuw opstarten. Ben je 36 jaar, dan komt je dus niet meer in aanmerking voor studiefinanciering.
Wel kun je gebruik maken van het Levenlanglerenkrediet: Iedereen tot 55 jaar kan, vanaf 1 januari 2017, geld lenen voor een studie. Lenen tot je 55ste geldt voor bijna alle studies aan hbo en universiteit (voltijd en deeltijd), en voor voltijdopleidingen in het mbo (bol). Het gaat hier om een krediet voor het betalen van collegegeld of lesgeld. Het maximale leenbedrag hangt dan ook af van de hoogte van het collegegeld of lesgeld. Aangezien je bij Tio meer dan het wettelijk collegegeld betaalt (instellingscollegegeld), kun je een hoger bedrag aan levenlanglerenkrediet lenen (tot maximaal vijf keer het bedrag aan wettelijk collegegeld). De terugbetaalperiode is 15 jaar aaneengesloten, ingaand per 1 januari na het afronden van de studie.Ik heb een universitaire titel gehaald in Iran en ben 30 jaar. Ik wil in september een hbo-opleiding bij Tio gaan doen. Kom ik in aanmerking voor studiefinanciering?
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de nationaliteit van de student.
- Situatie A; de student heeft de Nederlandse nationaliteit:
Je kunt studiefinanciering aanvragen en laten ingaan tot de maand waarin je 30 wordt. Je studiefinanciering loopt na je 30ste gewoon door. Stop je na je 30ste je studiefinanciering, dan kun je die niet meer opnieuw opstarten. De student is reeds 30 en komt daarom niet meer in aanmerking voor studiefinanciering.
Levenlanglerenkrediet: Iedereen tot 55 jaar kan, vanaf 1 januari 2017, geld lenen voor een studie. Lenen tot je 55ste geldt voor bijna alle studies aan hbo en universiteit (voltijd en deeltijd), en voor voltijd opleidingen in het mbo (bol). Het gaat hier om een krediet voor het betalen van collegegeld of lesgeld. Het maximale leenbedrag hangt dan ook af van de hoogte van het collegegeld of lesgeld. De terugbetaalperiode is 15 jaar aaneengesloten, ingaand per 1 januari na het afronden van de studie.
- Situatie B; de student heeft de Iraanse nationaliteit:
Aangezien het hier gaat om een student van buiten de EU/EER komt hij (in principe) niet in aanmerking voor studiefinanciering (ook niet voor enkel collegegeldkrediet/levenlanglerenkrediet), op basis van een studentenvisum en verblijfsvergunning (type 1). Heeft de student een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd (type 2) of een verblijfsvergunning op basis van een asielaanvraag (type 3 of 4), dan komt hij wel in aanmerking voor studiefinanciering mits hij onder de 30 jaar is en zich inschrijft bij een voltijd- of deeltijdopleiding in het hoger onderwijs. Aangezien de student reeds 30 is, komt hij niet in aanmerking voor studiefinanciering. Voor meer informatie zie DUO.nl.
Tip: Wil je als buitenlandse student weten of je recht hebt op studiefinanciering? Vul dan de nationality chart in.Ik wil een mbo-opleiding bij Tio gaan doen, hoe zit dat met de prestatiebeurs mbo?
Als mbo-student heb je vanaf 18 jaar recht op studiefinanciering. De studiefinanciering voor de mbo4-opleidingen wordt uitbetaald in de vorm van een prestatiebeurs (lening). Als je binnen 10 jaar je mbo-diploma haalt, wordt de prestatiebeurs (basisbeurs, aanvullende beurs en het studentenreisproduct) omgezet in een gift.
Let op: vanaf september 2015 is de studiefinanciering veranderd voor de hbo- en wo-studenten. Voor de mbo-studenten is er niets veranderd. Wel krijgen ook de mbo-studenten vanaf januari 2017 recht op een ov-kaart (studentenreisproduct).Ik heb mijn mbo afgerond en wil in september bij Tio starten met hbo. Valt de financiering die ik daarvoor aanvraag dan onder oude regels of het nieuwe studiefinancieringsstelsel (studievoorschot)?
Start je met een hbo-opleiding (vanaf september 2015), dan val je onder het nieuwe stelsel van studiefinanciering. Dit betekent dat je geen basisbeurs meer krijgt. In plaats daarvan kun je lenen. Je kunt nog wel voor een aanvullende beurs in aanmerking komen, afhankelijk van het inkomen van je ouders. Na afronding van de hbo-opleiding wordt de aanvullende beurs omgezet in een gift.Ben je tijdens je mbo- én hbo-opleiding een lening bij DUO aangegaan, dan betaal je de lening met rente terug onder de regels van het nieuwe stelsel. Dit betekent dat je 35 jaar de tijd krijgt om je studieschuld af te lossen. Bovendien hoef je maandelijks nooit meer dan 4% van het extra inkomen boven het minimumloon terug te betalen.
Mijn ouders zijn onlangs minder gaan verdienen. Kunnen jullie naar een ander inkomensjaar kijken?
Met een inkomensdaling in een recenter inkomensjaar wordt rekening gehouden. De enige voorwaarde is dat het inkomen met ten minste 15% is gedaald.
Binnen de studiefinanciering wordt standaard gerekend met het inkomen van 2 jaar terug. Een gedaald ouderinkomen in een recenter jaar kan leiden tot een hogere aanvullende beurs. DUO kan op verzoek een later inkomensjaar als uitgangspunt nemen bij de berekening van de aanvullende beurs.Voor de aanvullende beurs kan DUO het 'peiljaar verleggen'. Er zijn drie voorwaarden voor de verlegging van het peiljaar:
- het gezamenlijke inkomen moet met tenminste 15 procent zijn gedaald;
- de daling moet naar verwachting drie jaar aanhouden;
- de vermindering van het inkomen kan niet worden beschouwd als een normaal beroepsrisico.
Je ouders vragen digitaal verlegging van het peiljaar aan door met hun DigiD (met sms-controle) in te loggen op Mijn DUO.
Het verkrijgen van een (aanvullende) beurs is afhankelijk van het gezamenlijk inkomen van de ouders. Mijn vader is niet meer in beeld. Kan ik alleen op basis van het inkomen van mijn moeder de aanvullende beurs aanvragen?
Soms kunnen of willen ouders niet meewerken aan de berekening van de aanvullende beurs. DUO kan dan hun inkomen opvragen. Of het zelfs helemaal buiten beschouwing laten. In de volgende 6 situaties kun je (als student) DUO vragen om het inkomen van je vader of moeder niet mee te tellen (bij aanvraag aanvullende beurs):- Je hebt geen contact gehad sinds je 12e.
- Je hebt een conflict met vader of moeder.
- Het gezag van je ouder is beëindigd.
- Verblijfplaats vader of moeder onbekend.
- Je bent niet erkend.
- De kinderalimentatie is niet te innen.
Kosten & financiering van de opleiding
Waarom is de Tio-opleiding duurder dan een opleiding op een andere/overheidsbekostige school?
Als particuliere onderwijsinstelling kan Hogeschool Tio meer investeren in de onderwijskwaliteit. Tio biedt studenten daardoor iets dat overheidsinstellingen niet kunnen bieden: kleine klassen, veel les en persoonlijke aandacht voor elke student. De docenten komen uit de praktijk, waardoor ze als geen ander weten welke kennis en vaardigheden van belang zijn voor jouw toekomst.Ik heb geen startkapitaal. Betekent dit dat ik dan niet bij Tio kan studeren?
Zeker wel. Iedereen kan starten met een Tio-opleiding, met of zonder startkapitaal. Er zijn meer dan voldoende mogelijkheden om de opleiding te financieren. Zo krijg je studiefinanciering en kun je voor de hbo-opleidingen collegegeldkrediet aanvragen.
Kan ik ook in termijnen betalen?
Ja, je kunt het collegegeld voor de hbo- en mbo-opleidingen in 7 termijnen of 12 termijnen betalen (€ 350,- meerprijs bij 12 termijnen). De keuzevakken kunnen niet in termijnen worden betaald. Tevens is het mogelijk om het collegegeld ineens te betalen. Bij betaling ineens krijg je € 350,- korting.Stel: Ik besluit van de opleiding af te zien. Kan ik mijn inschrijfgeld retour krijgen?
Alleen als je binnen 14 dagen na inschrijving annuleert krijg je je inschrijfgeld retour. Je hebt na inschrijving een bedenktijd van 14 dagen. Gedurende de bedenktijd kan je de overeenkomst kosteloos ontbinden zonder opgave van reden. Je hebt in dat geval recht op terugbetaling van het cursusgeld c.q. ontslag bij de betaalplicht. Onder cursusgeld wordt verstaan de som van inschrijfgeld, collegegeld en de prijs van keuzevak(ken).
Daarnaast geldt bij opzegging dat je aanspraak kan maken op gedeeltelijke restitutie van het cursusgeld m.u.v. het inschrijfgeld. Mocht je overigens in een later stadium besluiten alsnog een opleiding bij Tio te gaan volgen (bijvoorbeeld een half jaar, of een jaar later), dan zal het inschrijfgeld dat je al hebt betaald in mindering worden gebracht op het inschrijfgeld voor de nieuwe aanmelding. Mocht je door Tio niet worden aangenomen, dan stort Tio vanzelfsprekend het inschrijfgeld terug.
Ik besluit van de opleiding af te zien. Zijn hier annuleringskosten aan verbonden?
Door je in te schrijven, ben je Tio de opleidingskosten volledig verschuldigd, ook als je nog geen onderwijs hebt gevolgd. Wel kun je de overeenkomst te allen tijde opzeggen. Na inschrijving heb je een bedenktijd van 14 dagen waarbinnen je de overeenkomst kosteloos kunt ontbinden. Daarna heb je de mogelijkheid om de overeenkomst op te zeggen en ben je in ieder geval het inschrijfgeld verschuldigd. Vanaf het moment van inschrijving worden er door Tio kosten gemaakt om jou en je medestudenten het onderwijsprogramma te kunnen aanbieden. Bij opzegging ben je een redelijk loon als bedoeld in artikel 7:411 BW verschuldigd.- Bij opzegging in de periode tussen 1 juli en 31 augustus (tussen 1 november en 31 december voor de januari-instroom) wordt het redelijk loon in beginsel vastgesteld op 25% van de opleidingskosten.
- Bij opzegging gedurende het collegejaar (na 31 augustus voor de septemberinstroom en na 31 december voor de januari-instroom) wordt het redelijk loon in beginsel als volgt berekend:
A. (aantal aangebroken maanden vóór opzegging / 12 maanden) * opleidingskosten
+
B. 25% van de opleidingskosten.
Onder de opleidingskosten wordt verstaan: de som van het collegegeld en de prijs van keuzevakken en cursussen. De volledige regeling en een opzegformulier vind je op tio.nl/opzeggen. Als je nog in onzekerheid verkeert, kun je vóór 1 juli (1 november voor de januari-instroom) bij de studentenadministratie een verzoek indienen om je voorwaardelijk te mogen inschrijven. Voor meer info zie de Algemene Voorwaarden.
Om de studie te bekostigen wil ik een lening afsluiten via VDZ. Moet ik deze lening zelf afsluiten, of kan Tio dat voor mij doen?
Deze lening vraag je zelf aan bij VDZ. De lening is immers een overeenkomst tussen de student, de ouders en de kredietverstrekker. Je dient bij de aanvraag wel een bewijs in te dienen dat je bij Tio gaat studeren. Hiervoor kun je de bevestigingsbrief van jouw aanmelding gebruiken.Annuleren / opzeggen
Ik sta ingeschreven bij Tio, maar wil mijn inschrijving beëindigen. Hoe moet ik dit kenbaar maken?
Je kunt de overeenkomst te allen tijde opzeggen. Opzeggingen en ontbindingen dienen gericht te zijn aan de studentenadministratie. Opzegging en ontbinding van de Studieovereenkomst is ook op digitale wijze mogelijk, via het formulier dat is te vinden op www.tio.nl/opzeggen. Bij opzegging per post adviseert Tio om gebruik te maken van aangetekende post, zodat voor beide partijen te allen tijde duidelijk is dat en wanneer er opgezegd is.14 dagen bedenktijd
Na inschrijving heb je een bedenktijd van 14 dagen waarbinnen je de overeenkomst kosteloos kan ontbinden. Daarna geldt bij opzegging dat je aanspraak kan maken op gedeeltelijke restitutie van het cursusgeld. Onder cursusgeld wordt verstaan de som van inschrijfgeld, collegegeld en de prijs van keuzevak(ken).
Regels voor creditering
Bij opzegging is Student een redelijk loon als bedoeld in artikel 7:411 BW verschuldigd. Bij opzegging gedurende het collegejaar (na 31 augustus 2019 voor septemberinstroom en na 31 december 2018 voor januari-instroom) wordt het redelijk loon in beginsel als volgt berekend:
- A. (aantal aangebroken maanden vóór opzegging / 12 maanden) * Opleidingskosten
+ - B. 25% Opleidingskosten
Onder de Opleidingskosten wordt verstaan: de som van het collegegeld en de prijs van keuzevakken en cursussen.
Hoe kan ik opzeggen/annuleren?
Je kunt de overeenkomst te allen tijde opzeggen. Opzeggingen en ontbindingen dienen gericht te zijn aan de studentenadministratie. Opzegging en ontbinding van de Studieovereenkomst is ook op digitale wijze mogelijk, via het formulier dat is te vinden op www.tio.nl/opzeggen. Bij opzegging per post adviseert Tio om gebruik te maken van aangetekende post, zodat voor beide partijen te allen tijde duidelijk is dat en wanneer er opgezegd is.
- A. (aantal aangebroken maanden vóór opzegging / 12 maanden) * Opleidingskosten
Overig
Kan ik het lesmateriaal ergens inkijken?
Lesmateriaal ligt tijdens de open dagen ter inzage. Je krijgt dan een goed beeld van de leermiddelen die tijdens de studie gebruikt worden.Zijn de excursies die Tio aanbiedt verplicht om aan deel te nemen?
Nee. De excursies worden facultatief aangeboden. De meeste studenten nemen deel aan 1 of 2 excursies per jaar. Tijdens het studiejaar word je op de hoogte gebracht welke excursies Tio en studentenvereniging Cognatio organiseren.Gelden er op Tio speciale kledingvoorschriften?
Tijdens de lessen gelden er geen speciale kledingvoorschriften. Als je er verzorgd uitziet, is dat voldoende. Bij bedrijfsbezoeken, het Career Event of speciale evenementen wordt representatieve kleding van je verwacht.Kan ik op school gebruik maken van draadloos internet?
Alle computers op de vestigingen zijn aangesloten op het internet. Maak je gebruik van je laptop, tablet of smartphone, dan kun je (gratis) gebruik maken van de wifi.Kan ik eenvoudig op elk moment van de dag mijn rooster inzien?
Het rooster is elk moment van de dag in te zien via het studentenweb. Maar je kunt ook gebruik maken van de Tio app. Via de Tio App wordt je les- en tentamenrooster overzichtelijk weergegeven. Je vindt hier naast de vakcodes voor je lessen en tentamens ook de naam van de docent en het leslokaal waar je zijn moet.Hoe kan ik mijn gegevens (naam/adres/etc.) wijzigen?
Door een e-mail met de wijzigingen te sturen naar de Centrale Studenten Administratie: csa@tio.nl.