Tio-docent Jeroen ter Wal komt uit een onvervalste horecafamilie. Geen verrassing dus dat hij ook het vak in ging. Maar wel in combinatie met het docentschap. “Het lesgeven is leuk, geen les is bij mij hetzelfde door de interactie met de studenten. Dankzij de kleine klassen heb ik tijd om naast de lesstof ook eigen ervaringen te delen.”
Jeroen ter Wal kwam al op jonge leeftijd in aanraking met het horecavak: “Ik kom uit een horecafamilie. Mijn ouders hebben een hotel-restaurant gehad.” Ter Wal rondde de Middelbare Hotelschool succesvol af, haalde zijn vinologiediploma aan de Wijnacademie en ook nog zijn Pedagogisch Didactisch diploma. “Ik wilde goed voorbereid voor de klas staan.” En hij is nog niet uitgeleerd: “Eind september mag ik naar Spanje voor een training tot ‘Rioja Wine Educator’. Voor deze internationale training zijn maar twee Nederlanders geselecteerd, waarvan ik er één ben!”
Kennis overbrengen op enthousiaste studenten
Toen Ter Wal zo’n tien jaar geleden als sommelier bij een hotel-restaurant in Twente werkte, zocht Tio Hengelo een docent voor het vak Vinologie. “Ik wilde mijn kennis graag overbrengen op jonge, enthousiaste studenten, dus solliciteerde. Het vak werd voor het eerst gegeven en moest nog volledig worden ontwikkeld. Een best grote klus! Daarnaast ben ik toen gevraagd om de Hotel- en Eventweek te begeleiden. Inmiddels geef ik ook de vakken Restaurant Concepts en Vaktechniek Restaurant.”
Praktijk toepassen in de lessen
Tio-docenten komen uit de praktijk. Ze brengen hun ruime en actuele werkervaring rechtstreeks over op de studenten. Ter Wal is hier een goed voorbeeld van: “Ik heb gewerkt bij het Kurhaus Hotel, Hotel Sofitel en Restaurant Savelberg. Later bij Hotel de Wiemsel, Hotel de Holtweijde, Hotel Bad Boekelo en ook in Duitsland. Tot slot was ik sommelier bij Landgoed De Wilmersberg in de Lutte. Sinds 2012 verzorg ik met mijn eigen bedrijf wijncursussen, wijnproeverijen en gastvrijheidstrainingen. Bij mijn lessen wordt veel praktijk toegepast. Hoe loop je met drie borden? Hoe dek je een tafel goed op? Hoe neem je een tafelreservering aan? Hoe beoordeel je een wijn? Allemaal punten die later zeker van toepassing zijn in het bedrijfsleven.”
Wijn over datum?
Een mooie anekdote uit de praktijk heeft Ter Wal ook nog wel: “Een oproepkracht kreeg de opdracht de koelcel schoon te maken en alles te controleren op houdbaarheid. De koelcel helemaal leeg dus, vloeren schrobben en vervolgens alles terugzetten. Vol trots vertelde ze dat ze klaar was. Ze hoefde alleen nog maar even de wijnen weg te gooien. Er stonden namelijk veel wijnen in de koelcel die over datum waren (2014,2015 en 2016). Die waren toch niet goed meer…? Ik heb toen maar even uitgelegd dat de regels voor wijn net iets anders zijn.”
Volg Jeroen ter Wal op LinkedIn.