Heb jij je weleens afgevraagd waar stewardessen slapen tijdens een (lange) vlucht? Ik zou zeggen, kijk omhoog, want boven jouw stoel is nog een compartiment. Hier kunnen de stewardessen in alle rust relaxen en slapen.
Slapende passagiers, als je om je heen kijkt op een langeafstandsvlucht is dat het enige wat je ziet. Als stewardess heb je dan weinig te doen, dus mag je zelf ook een uiltje knappen. Niet in een stoel, maar op een heerlijke matras. Boven de passagiers!
Als een vlucht langer dan 10,5 uur duurt ben je als stewardess wettelijk verplicht om te rusten. Voor de veiligheid van iedereen. Er is altijd voldoende personeel aan boord om de veiligheid van de passagiers te garanderen.
Overhead Crew Rest
Om bij de slaapcabines te komen, moeten de stewards en stewardessen vaak een trappetje opklimmen, of een luikje naar boven openen. Maar dan heb je ook iets. Het ziet er comfortabel uit en je kan je weer opladen voor je volgende werkzaamheden aan boord.
Overigens zitten niet alle slaapcabines boven de passagiers. In de Boeing 777-300 zitten de slaapcabines, ook wel genaamd Overhead Crew Rest (OCR), achterin bij de staart van het vliegtuig. Dat is een plek waar je de vliegbeweging meer ervaart. Je wordt als het ware in slaap gewiegd. Er zijn ook vliegtuigen waarbij de slaapcabines zich in de buik van het vliegtuig bevinden, dan heet het ook een Lower Crew Rest. Cockpit- en cabinepersoneel hebben aparte OCR’s. Dit omdat de slaapschema’s niet met elkaar overeenkomen.
Slaapschema
Je kunt natuurlijk niet met z'n allen tegelijkertijd gaan slapen, daarom maakt de purser een rooster met 2 shifts. Dit rooster wordt ook wel de Crew Assignment Movement List genoemd. Op het rooster staat wie er in de galley werkt en wie er als eerste gaat slapen. Afhankelijk van hoe de service aan boord verloopt en van de vliegduur krijg je 1,5 tot 3 uur rust.
Hoe ziet zo’n slaapcabine eruit?
Er zijn maximaal acht bedden. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen zijn de slaapcabines voorzien van pyjama’s en beddengoed. De bedjes (of bunks) zijn 70 cm breed, hebben twee leeslampjes en zijn zo’n 1,95 meter lang.
Ook deze bedden hebben riemen. Waarom? Nou bij turbulentie kan je gewoon de riem aanhalen en lekker blijven liggen. Dat heb je natuurlijk al gedaan voordat je ging slapen.
Bron: Business Insider, KLM