Als uw kind voor het eerst op kamers gaat, is dat hartstikke spannend. Een nieuwe stad, nieuwe studie en nieuwe huisgenoten; er komt veel op uw kind af. Maar voordat het zo ver is, moet er best wat geregeld worden. Doe uw voordeel met onderstaande checklist en zorg dat jullie goed voorbereid zijn. Zo is uw kind helemaal klaar voor zijn of haar nieuwe avontuur!
1. Een kamer
Een geschikte studentenkamer vinden kan veel tijd kosten, zorg dus dat uw kind hier op tijd mee begint. In juni en juli komen vaak veel kamers vrij, dit is dus een gunstig moment om te beginnen met zoeken. Zoek via websites als kamernet.nl, kamers.nl of room.nl, informeer bij studentenhuisvesters, plaats een oproepje op Facebook, check Marktplaats en vergeet vooral jullie eigen netwerk niet.
2. Uitzet
Als uw kind geen gemeubileerde kamer gaat huren, zal hij of zij best wat meubels en spullen nodig gaan hebben. Kijk, om kosten te besparen, eerst eens wat er nog in de opslag staat bij familie en vrienden, en wat er via Marktplaats, in Facebookgroepen of bij de kringloop wordt aangeboden. Op het internet zijn volop praktische uitzetlijsten voor op kamers te downloaden, handig!
3. Verzekeringen
Wordt uw kind 18 jaar? Dan is een eigen zorgverzekering verplicht; óók als uw kind nog thuis woont. Verder zijn aansprakelijkheids-, rechtsbijstand- of reisverzekeringen het overwegen waard (mits uw kind niet meer bij u meeverzekerd is) en is een inboedelverzekering ook een optie. Een studentenverzekering is vaak een combinatie van deze verzekeringen en kan dus ook geschikt zijn.
4. DigiD
Heeft uw kind nog geen DigiD? Vergeet dan niet deze tijdig aan te vragen. Met een eigen DigiD kan uw kind veilig inloggen bij websites van de Nederlandse overheid en dingen regelen als studiefinanciering, een studentenreisproduct (voor de OV-chipkaart) en andere studiezaken.
5. Studentenrekening
Zodra uw kind gaat studeren, kan een eigen studentenrekening handig zijn. Deze is in de meeste gevallen gratis, in tegenstelling tot een gewone betaalrekening. Daarnaast krijgen studenten met een studentenrekening vaak korting op bijvoorbeeld verzekeringen. Tip: laat uw kind de controle houden over zijn of haar financiën met een budgetbeheer-app of een digitaal huishoudboekje.
6. Gas, water, licht
Bij de meeste studentenkamers zal het niet nodig zijn, maar in het geval van een appartement of studio zal uw kind eventueel ook moeten denken aan het afsluiten van gas, water en licht. Dit kan bij veel leveranciers vaak al drie maanden vóór de verhuisdatum geregeld worden.
7. Toeslagen
Uitwonende studenten hebben in veel gevallen recht op huurtoeslag. Daarnaast hebben de meeste studenten ook recht op zorgtoeslag, zelfs als de ouders de premie betalen. Op de website van de Belastingdienst kunnen jullie een proefberekening maken en de toeslagen aanvragen. Ook hiervoor heeft uw kind een DigiD nodig.
8. Nieuwe zorgverleners
In veel gevallen is het verstandig als uw kind in zijn of haar nieuwe woonplaats op zoek gaat naar nieuwe zorgverleners. Denk bijvoorbeeld aan een huisartsenpraktijk, apotheek en eventueel de tandarts. Let daarbij wel op dat de zorgverleners een contract hebben met de zorgverzekeraar van uw kind.
9. Adreswijziging
Tot slot, als uw kind gaat verhuizen dienen er best wat adreswijzigingen doorgevoerd te worden. Bij de gemeente, die het vervolgens doorvoert in de Basisregistratie Personen (BRP), maar bijvoorbeeld ook bij de bank, werkgever, verzekeraars, zorgverleners en school. Instanties als DUO, de belastingdienst en de zorgverzekeraar zijn niet nodig omdat zij deze gegevens direct van de BRP doorkrijgen.