Op Tio Hengelo werd een sportieve Masterclass gegeven door Marco Groot. De oprichter van het consultancy- en coachingsbureau 8daw (eight days a week) gaf een inspirerende presentatie aan de studenten waarna hij nog een sportieve sessie deed. Met dit laatste deel maakte Marco inzichtelijk hoe hij, als enorme sportliefhebber, sporten als metafoor ziet.
Hoe sporten je werkcapaciteit beïnvloedt
Marco Groot werkte vijfentwintig jaar in de financiële sector, onder meer als hoofd aandelen van Rabobank. Tegenwoordig doet hij nog steeds financiële klussen en schrijft hij voor Het Financieele Dagblad, maar de meeste tijd stopt hij als eigenaar en beursanalist in zijn coachingsbureau 8daw. Daarnaast doet hij veel aan sport; Marco is o.a. een ultraloper en loopt wedstrijden van 100 km. Ook traint hij anderen. “Toen ik voor Rabobank in Londen was”, vertelt hij over zijn relatie met sport, “heb ik een tijd niet gesport en werd ik voor het eerst in mijn leven dik. Eén ding weet ik zeker: dat wil ik nooit meer! Ik was niet fit en ik merkte dat het mijn werkcapaciteit negatief beïnvloedde.”
Sport als metafoor
Het eerste onderdeel van de masterclass in Hengelo ging over de ontwikkelingen en trends in financiële markten. Het tweede onderdeel was een interactieve presentatie over sport als metafoor voor het maken van keuzes in je persoonlijke- en werkleven. Marco: “Als je ergens geen winst uit haalt, in welk opzicht dan ook, moet je het niet doen.” Als je iets doet wat je leuk vindt, zul je veel efficiënter zijn. Ook wanneer je later in je eigen bedrijf personeel aanneemt kun je beter voor mensen kiezen die het beroep leuk vinden; zij zullen veel efficiënter werken dan mensen die de werkzaamheden minder leuk vinden. Dit geldt ook voor sporten: wanneer je het leuk vindt om hard te lopen, zal het je minder moeite kosten.
Squatten, planken en opdrukken
Tijdens het laatste onderdeel gingen de studenten naar het schoolplein voor een work-out. Dit begon met losse oefeningen: een minuut planken, een minuut squatten, een minuut opdrukken, etc. Daarna moesten de studenten groepen met teamleiders vormen. Marco vroeg de teamleiders of zij tevreden waren met het team, en zo niet dan was er de mogelijkheid om te switchen met teamleden. De teamleiders antwoordden: “Ik heb vertrouwen in mijn team!”. Toen ging de estafette van start, waarbij alle studenten keihard hun best deden om te winnen.
Wijze les: durf lef te tonen
Na afloop van de estafette gaf Marco Groot de teamleiders een wijze les. Geen enkele teamleider had het lef getoond om een teamlid te ontslaan en te vervangen. En dit terwijl iedereen in de voorronde had gezien wie de beste in de oefeningen waren, waarmee het perfecte team gevormd had kunnen worden. Marco vertelde dat dit in het bedrijfsleven net zo gaat. Teamleiders willen aardig zijn, maar zijn daarmee niet efficiënt. Om te willen winnen in je persoonlijke- en werkleven zal je afstand moeten kunnen nemen van mensen en nieuwe mensen moeten durven aannemen om de maximale winst te behalen.
Tips voor een topteam
Deze boodschap, van het durven ontslaan van mensen om zo een topteam te krijgen, kwam hard binnen bij de studenten. De meesten herkenden zich namelijk in ‘de aardige teamleider’. De rode draad, dat sporten een metafoor is, passen de studenten in Hengelo nu toe in hun leven. Heel Tio Hengelo is zeer dankbaar voor de geweldige masterclass: “Hier hebben we echt wat aan!”.