Vliegende auto’s: wie denkt dat ze alleen tot de verre toekomst behoren heeft het mis. De eerste exemplaren zouden zo maar binnenkort al in gebruik kunnen zijn. Tio-student Boy Masius loopt stage bij ’s werelds eerste bedrijf dat vliegende auto’s op de markt brengt: PAL-V. Boy: “Heel gaaf om voor zo’n internationaal bekend bedrijf te mogen werken en mee te kunnen denken over een compleet nieuw product als een vliegende auto.”
Auto met propeller en rotorbladen
Het idee achter de vliegende auto is simpel: je rijdt ermee naar een vliegveld, stijgt op, vliegt naar een ander vliegveld en rijdt vanaf daar verder naar de plek van bestemming. De auto heeft een propeller en inklapbare rotorbladen. Het Nederlandse PAL-V International B.V. heeft de eerste vliegende auto’s, die bijna klaar zijn voor gebruik, al verkocht. Het is nu eigenlijk nog een kwestie van goed door de laatste keuring heenkomen. Niet schrikken dus, als je binnenkort ineens op de openbare weg wordt ingehaald door zo’n vliegende auto!
Wie wil een vliegende auto?
“Een vliegende auto is een heel nieuw product en dat betekent dat je ook te maken krijgt met een nieuwe markt”, legt Boy uit, die op de marketing- en salesafdeling van PAL-V stage loopt. “Maar wie zijn onze klanten precies? En wat zijn hun motivaties? Naar deze buyer personas heb ik onderzoek gedaan. Het gaat om een hele specifieke doelgroep; maar weinig mensen kunnen zich een vliegende auto permitteren. Ik hield enquêtes, nam interviews af en dook in klantdata. De resultaten presenteer ik binnenkort aan het management.”
Nieuwe markten aanboren
“Dat je mag meedenken over een compleet nieuw product is echt heel gaaf”, gaat Boy enthousiast verder. “En dat je daarbij ook een volledig nieuwe markt moet creëren is erg bijzonder, dat maak je niet gauw mee. Het is heel leerzaam om dat hele proces van dichtbij mee te maken. Maar ook wat er verder allemaal komt kijken bij de bouw van vliegende auto’s, zoals alle testen, keuringen, certificeringen en luchtvaarteisen waar je aan moet voldoen. Dat is super interessant. Mogen werken voor een bedrijf als PAL-V is heel stoer.”
Beste businessopleiding
Boy weet wat hij wil en wat ervoor nodig is om dat te bereiken. Tio’s International Business Management past perfect bij zijn ambities, vertelt hij over zijn studiekeuze. “Het is de beste businessopleiding van Nederland en dat opent deuren; het staat goed op je cv. Het praktische onderwijs van Tio is een goede voorbereiding op het werkveld. Daarnaast hebben de Tio-docenten veel praktijkervaring. Hoe gaaf is het bijvoorbeeld om les te krijgen van marketingadviseur Peter de Lange, van de commercial van de Rolo-olifant?!”
Honoursprogramma
De ambitieuze Boy neemt deel aan het honoursprogramma van Tio, waarbij gemotiveerde en getalenteerde studenten de kans krijgen het beste in zichzelf naar boven te halen. Als onderdeel van dit programma volgt hij naast International Business Management nóg een studie: Commerciële Economie en Ondernemerschap. Zo kan hij zich op professioneel vlak nog verder ontwikkelen. Bovendien heeft Boy nog een andere reden, vertelt hij tot slot: “Na Tio wil ik graag een master doen, het liefst aan een internationale universiteit. Met twee studies hoop ik mijn kansen om toegelaten te worden te vergroten. Dat ik aan de nummer één business school van Nederland studeer, helpt natuurlijk ook.”